Για να σταματήσει να πέφτει χιόνι: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Για να καθαρίσετε την οθόνη σας: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
greece_glossy_wave_icon_128united_kingdom_glossy_wave_icon_128france_glossy_wave_icon_128germany_glossy_wave_icon_128italy_glossy_wave_icon_128spain_glossy_wave_icon_128russia_glossy_wave_icon_128serbia_glossy_wave_icon_128bulgaria_glossy_wave_icon_128turkey_glossy_wave_icon_128

22 Αυγούστου 2011

Αλήθειες, γνώση και σοφία

Αλήθειες, γνώση και σοφία
Ο λόγος είναι πολύ φτωχός για να ερμηνεύσει το "λόγο".

Αν οι βαθιές αλήθειες διδάσκονταν μόνο μέσα απ’ αυτόν θα τις μαθαίναμε όλοι μέσα απ’ τα βιβλία ή την προφορική διδαχή. Ούτε καν η γνώση και πολύ περισσότερο η πίστη, δεν έχουν από μόνες τους αυτή την ικανότητα. Τον αντιλαμβανόμαστε μέσα από όλα τα προηγούμενα, τις εμπειρίες, τα ερεθίσματα και κυρίως τις συναισθήσεις μας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο σοφός δάσκαλος, μέσα ή έξω από εμάς τους ίδιους, για να αφυπνίσει τη συναισθηματική αντίληψη.

Πόσες φορές διαβάζοντας ένα αξιόλογο βιβλίο είπες: "Μα αυτά τα ξέρω κι εγώ αλλά δεν μπορώ να τα εκφράσω"... Μη νομίζεις πως δε γνωρίζεις. Γεννήθηκες γεμάτος αρχέγονη γνώση, μνήμες και σοφία. Ξεπέρασε το φόβο, τον εφησυχασμό και την αδιαφορία που σου κλείνουν τα μάτια. Με θάρρος και ενδιαφέρον βούτα στης αλήθειες της ζωής κι αφέσου αυτές θα σου θυμίσουν ότι ξέρεις να κολυμπάς.

Θα καταλάβεις ότι μπορείς να ενεργείς με την ψυχή όταν καταφέρεις στον προορισμό να φτάνεις πριν ξεκινήσεις. Γιατί αυτή είναι η διάφορα ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα. Με το σώμα ταξιδεύεις πουθενά με καθυστέρηση ενώ με το πνεύμα παντού στη στιγμή... Γιατί η ύλη είναι ατελής, ενώ το πνεύμα εκ φύσεως τέλειο.

Την τελειότητα λοιπόν αν αναζητάς θα την πετύχεις χωρίς αγώνα και αγωνία, μέσα όμως από την δική σου στιγμιαία απόφαση να γίνεις σοφός.

Η διαφορά ανάμεσα στον ανόητο και το σοφό, δεν είναι πως ο ένας κάνει πάντα λάθη και ο άλλος πάντα το σωστό. Είναι ότι ο πρώτος δε μαθαίνει ούτε από τα ίδια του λάθη ενώ ο δεύτερος αναζητά και διδάσκεται διαρκώς απ’ την ορθότητα. Μα ακόμα κι αν μάθεις από τα λάθη το μόνο ίσως που θα καταφέρεις είναι να μην τα επαναλάβεις... Σου φτάνει;

Διδάξου εκτιμώντας τα "δίδακτρα" απ’ αυτούς που σ’ ωφελούν. Και μάθε να εκτιμάς σωστά:

Κάποιον για την ειλικρίνειά του. Μην περιμένεις να ακούσεις στρογγυλεμένες τις αλήθειες του.
Κάποιον για την αντίληψή του. Μην προσπαθήσεις να τον ξεγελάσεις, θα σε καταλάβει.
Κάποιον για το θάρρος του. Μην απαιτείς να σε χαϊδεύει διαρκώς στην πλάτη.
Κάποιον για τις ευαίσθητες κεραίες του. Πρόσεξε γιατί θα καταλάβει τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία σου.
Κάποιον για την κρίση του. Υπολόγισε σοβαρά τις συμβουλές του. Κερδισμένος θα βγεις.
Κάποιον για τη σοφία του. Μάθε να ενεργείς με το πνεύμα.
Κάποιον για τα συναισθήματά του. Αναθεώρησε την έννοια της αγάπης...